IJsselburg definitief verleden tijd

Weever Sloop biedt ‘Philadelphia-vleermuizen’ vervangende woonruimte. De sloop van zorgcentrum Philadelphia aan het Kerkepad in IJsselmuiden is begonnen. Een totaalsloop die begon met een paar opvallende bijzonderheden. Tijdens de eerste voorbereidingen voor de sloop, bleek er een familie beschermde vleermuizen onder de dakgoten te wonen.

De sloop moest daardoor een jaartje worden uitgesteld zodat eerst voor vervangende woonruimte voor de vleermuizen kon worden gezorgd.


“Dit soort flora- en faunazaken zijn wel een heel andere kant van mijn vak”, vertelt Weever Werkvoorbereider Gert-Jan Kok lachend. “In samenwerking met een bioloog hebben we, nadat de vleermuizen afgelopen zomer de nesten hadden verlaten, de nestgaten gedicht. Verderop hebben we nestkastjes opgehangen, zodat de beestjes daar kunnen intrekken en wij kunnen gaan slopen.”

“Ik had verwacht dat de sloop wel wat met me zou doen na al die jaren’, maar dat viel eigenlijk reuze mee.”


Nadat de asbest uit het pand was verwijderd, kreeg het officiële startsein van de sloop ook een bijzonder tintje. De moeder van Gert-Jan Kok, Lia Kok en haar collega Gert Veijer vielen, als werknemers van het eerste uur (1975 IJsselburg), de eer te beurt om met een zware kraan het oude logo van de muur te tikken. “Ik had verwacht dat de sloop wel wat met me zou doen na al die jaren’, maar dat viel eigenlijk reuze mee.”


Tijdens de sloopwerkzaamheden aan het Kerkepad houdt Weever Sloop de omwonenden goed geïnformeerd met een buurtapp. “Dat werkt goed. De meeste omwonenden zijn tot dusver prima te spreken”, aldus Gert-Jan Kok.